Väder: Klart   Temperatur: 34 °C   Luftfuktighet: 49%   Nederbörd: 0.0   UV index: -1 (1 till 16)   Lufttryck: 1010 hPa   05:42   18:11        Dagens längd:

Angkor Wat och Seam Reap

Den antika staden Angkor ligger ca. 5,5 kilometer utanför Seam Reap och var en gång huvudstad i det antika Khmerriket, en av de största städerna i världen under den tiden. Det enorma komplex av byggnader runt Angkor omfattar cirka 600 km². och var känt långt utanför Khmer riket tills det förstördes av Seamesiska (Thailändska) trupper år 1431. Huvudstaden flyttades då till Phnom Penh.

Till i slutet av 1860-talet var mer än 100 palats och tempel dolda under skugga av frodig tropisk skog. Det var en fransk naturforskare, Henri Mouhot, som återupptäckte platsen för mänskligheten. Restaureringsarbetet tog sin början 1907 men var tvunget att avbrytas för inbördeskriget 1970. Arbetet återupptogs 1993 gemensamt av Japan, Frankrike och UNESCO. UNESVO tog år 1992 upp området runt Angkor på deras världsarvslista.

Fakta om Kambodja
Invånarantal: 15 021 000 Bor i Kambodja 2013
Yta: 181,035 km² 82 invånare/km² - Sverige 449,964 km², 21 invånare/km² 40 % av Sveriges yta
Läs mer: om landet Kambodja härAngkor Wat tempel
Angkor Wat Angkor Wat ca 5 km från Siam Reap city


För den stora publiken fick Angkor Wat sitt stora genombrott efter storfilmen Tomb Rider med "Lara Croft" som spelades av Angelina Jolie. Inte hela men stora delar av filmen spelades in runt templet "Ta Prohm", där de mest imponerande scener skapades. Naturligtvis är filmen med dess karaktärer som exv. sexiga hjältinnan Laura Croft som bekämpar ondska runt Angkors ruiner bara uppdiktad fantasi.

Angkor innehåller ett stort antal majestätiska tempel komplex, den mest kända är "Temple City" av Angkor Wat. Det byggdes som ett tempel och mausoleum för kung Suryavarman II (1112-1152) och anses vara en av de största kulturella byggnaderna i världen. Angkor Wat kallas också "begravnings tempel". Anledningen till dess konstruktion var att kungens aska kunde placeras där. Syftet med detta komplex är den samma som pyramiderna i Egypten.

Angkor Wat Vägen in till Angkor Wat
Komplexet är mycket majestätiskt. Den centrala tornet (65 meter) och de fyra små omgivande tornen representerar de fem topparna av heliga berget Meru. Den jättelika vallgraven runt templet (190 meter bred, ca 300 meter lång) representerar världshaven. En stenbelagda entré väg leder till det överdådigt dekorerade templet med en form av en tre - nivå pyramid .

 

Ta dig till Seam Reap
För att flyga till Kambodja och Seam Reap behöver du först flyga till Thailand. Från Thailand flyger du sedan vidare till Seam Reap som ligger ca 7 kilometer utanför staden. Det går också bussar för dig som vill ta äventyret på allvar eller bara spara lite slantar. Räkna med att vägarna är undermåliga och långa restider. Från BKK tar resan med buss mellan 12-16 timmar men det förekommer restider på upp till 20 timmar.

Flyg Seam Reap - Bangkok
Flyger du från BKK till Seam Reap är flygtiden ca 1 tim. De är ensamma om flygsträckan vilket innebär att priserna är mycket höga. Räkna med att få betala runt 3,500 kronor tur & retur.
Ett alternativ är att flyga från Bangkok till Phnom Penh och därefter ta taxi dryga 300 kilometer till Siem Reap.  Flyg från Bangkok till Phnom Penh tur och retur kostar ca 1 ,250 kronor tur & retur + taxi till Seam Reap 1,000 kronor tur & retur. 
Flyg info: Om du bokar flyg med oss på ThailandResor kan vi ofta erbjuda bra priser till länder nära Thailand.
Ring oss: 08 - 55 11 48 50

Ta sig runt
I Seam Reap och runt om är det inte tillåtet för utlänningar att hyra moped/MC. Ett alt. är att hyra i Phnom Penh och köra hit. Det finns därför ett överflöd av tuk-tuk i staden. Cykel däremot hyrs ut och är ett trevligt sätt att ta dig runt med samtidigt som du eldar några kalorier:) Kostnaden för att hyra cykel är runt 10 kronor/dag. Bil finns att hyra, egen eller med chaufför (skönt med AC mella tempelbesöken). Hyrbil kostar runt 150 kronor/dag med chaufför lite mer. Tuk tuk, eller moto som de kallas är det vanligaste färdmedlet, en lätt MC med släpkärra!

Boende
Det finns inga hotell i Angkor så bor gör du bäst i staden Seam Reap. Du väljer själv om det ska bli stort eller litet hål i pluskan! Det finns enkla guest house till 5-stjärniga hotell. De kostar från 50-lappen/natt till hur många 1000-lappar/natt som helst… De finns att boka enkelt och tryggt på Internet. Det blir också billigast om du bokar via nätet.
Hotellen hittar du här: Välj bland 380 hotell i Seam Reap

Restauranger / Nattliv
Inne i Seam Reap "Old Town" finns ett gytter av guest houses, mindre hotell, nattklubbar och sköna restauranger att välja mellan. Ankhor Wat Bar är en av de populäraste barerna i stan medan Dead Fish Tower har underbar Thai mat. På The Blue Pumpkin serverar de mat för dig som söker "falang-food". Pris på enkla rätter varierar mellan 10-30 kronor. På Laundry Bar hittar du dansgolv som är ett av de få i staden. Här samlas både lokalbor med större plånbok som vill dansa och dricka drinkar och andra som inte vill gå och lägga sig, tjohooo… Du hittar dem på facebook om du vill läsa mer!

Sevärdheter
Utöver Angkor Wat som är den stora bublik magneten finns en uppsjö av tempel man hittat under palmer och tropisk växtlighet under senaste dryga hundra åren, många av dem i mycket got skick då de gömt sig under vegetation och inte varit synliga från luften och bombplanen som tyckte att det var roligt att förstöra dessa. Inne i staden finns gammal arkitektur från tiden som fransk koloni. Silversmeder som finns i staden är också värda ett besök samt alla olika museer med olika inriktning.

Shopping
Seam Reap och Angkor Wat är uppbyggt runt turismen som kommer hit. Det mesta som finns att köpa är vykort, T-shirts, musikinstrument, vaser och andra prydnadssaker som buddhor av lera eller metall. Silverföremål med t ex. bestick förekommer eftersom silver är och under lång tid varit en metall man utvinner på orten/i landet. Psar Chaa Market är den stora marknaden där du hittar allt du vill ha och inte vill ha från Kambodja. Allt från silver, siden, trä- och stenornament, Buddha statyer, tavlor, mynt och T-shirts. Allt som sägs vara äkta är inte äkta, speciellt sten och metall föremål!

Säkerhet
I hela landet förekommer förekommer bedrägerier knutna till omgivningar runt hotell och vandrarhem. Många betalar taxiförare att köra gäster till just deras hotell utan att du vet om det. Det bästa sättet att undvika detta är att boka i förväg eller att du vet vart du ska, vad ditt hotell heter. Vandring runt templen i Angkor bör ske efter utmärkta stigar eftersom det fortfarande finns en del landminor kvar från kriget i området. Tiggare förekommer på många platser i staden och runt templen. Många har förlorat ben eller armar. Behandla dem med respekt och hjälp hellre barn med mat istället för pengar.

Bra telefonnummer
Polis tel 117, brandkår tel 118 och ambulans tel 119.

Solens Upp och Nedgång
Seam Reap idag
Soluppgång kl. 05:45
Solnedgång kl. 18:17
Dagens längd: 12 tim 33 min
   

Karta över KambodjaAvstånd från Seam Reap
Bangkok - Seam Reap 398 km
Phnom Penh - Seam Reap 315 km

Vägbeskrivningar på karta
Distans Karta Thailand


Väder karta över Seam Reap

Bilder från Angkor Wat
Angkor Wat
Bäst på Koh Chang
Ö toppen i Kamodja

10 Top stränder i ThaiAnnonser 2